BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil de hervorming van het Europese verdrag van Lissabon versnellen zodat alle 27 EU-landen voor het einde van 2012 het aangepaste verdrag kunnen goedkeuren.

Dat meldden bronnen bij de Duitse regering aan persbureau Reuters zondag.

Merkel zou willen dat concrete voorstellen voor aanpassing van het verdrag al volgend voorjaar op tafel liggen.

Eigenlijk was het de bedoeling dat het aangepaste verdrag medio 2013 zou worden geratificeerd door de EU-landen. Europees president Herman Van Rompuy komt waarschijnlijk in december met suggesties over hoe het verdrag kan worden aangepast.

Begrotingsregels

Het aangepaste verdrag moet de EU meer invloed geven in landen die de begrotingsregels overtreden en Brussel de mogelijkheid geven scherpere sancties op te leggen. Ook moet het toezicht door de EU op de begrotingen van de lidstaten worden verscherpt.

Tegen

Veel EU-landen zijn echter tegen aanpassing van het EU-verdrag omdat ze moeite hadden het eerdere akkoord te ratificeren. Ook vrezen ze moeizame referenda over aanpassing van het verdrag.

Daarnaast denken sommige EU-lidstaten dat ook strengere actie kan worden ondernomen tegen lidstaten zonder aanpassing van het verdrag.