BERLIJN - De Duitse regering houdt rekening met een vertrek van Griekenland uit de eurozone en heeft daarvoor verschillende scenario's opgesteld.

Dat blijkt uit een intern rapport van het ministerie van Financiën waarover het Duitse blad Der Spiegel zondag bericht.

Volgens het rapport zou de Duitse regering er rekening mee houden dat de nieuwe Griekse regering weigert de maatregelen uit te voeren die nodig zijn om in aanmerking te komen voor het volgende steunpakket.

In één scenario wordt ervan uitgegaan dat een Grieks vertrek uit de eurozone ondanks enige aanvankelijke turbulentie zonder veel moeilijkheden verloopt. Dat vertrek zou zelfs goed zijn voor de eurozone omdat ''zonder de zwakste schakel de keten van eurolanden wordt versterkt''.

Landen als Italië en Spanje kunnen dan zonder de druk van de Griekse crisis hun problemen oplossen. Zij hoeven niet te vrezen voor een faillissement.

Rampscenario

De experts hebben ook een rampscenario opgesteld, waarbij de nieuwe Griekse munt dramatisch in waarde daalt tegenover de euro.

De schuldenlast van Griekenland gaat ondanks de afschrijvingen verder omhoog en de kredietwaardigheid neemt opnieuw af. De toegang tot de kapitaalmarkten wordt afgesloten en de Griekse banken komen zonder geld te zitten.

Omdat veel ondernemers hun schulden in euro's hebben, gaan veel bedrijven failliet met als gevolg dat nog meer mensen hun baan kwijtraken. Dat zorgt voor een nog diepere recessie in het land. Die recessie kan dan weer andere landen mee omlaag trekken, aldus het rapport.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft tot dusver aangegeven dat ze de huidige eurozone intact wil laten. Ook sprak ze haar steun voor de nieuwe Griekse regering uit.

Op de G20-top in Cannes zinspeelde ze echter op een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone om zo de druk op Athene te vergroten om de bezuinigingen door te voeren. 

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier