Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Passos Coelho

‘ECB moet niet betalen voor eurozondaars’

AMSTERDAM – De Portugese minister-president, Pedro Passos Coelho, vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) geen geld moet gaan printen om de schulden van landen te betalen die hun begrotingen niet op orde konden krijgen.
Door NUzakelijk

“Als de ECB de problemen van ongedisciplineerde landen moet oplossen door meer geld te printen is dat gewoon een verschrikkelijk slecht signaal naar iedereen”, verklaart Passos Coelho, zo melden internationale media.

De uitspraken van de minister-president zijn opmerkelijk omdat juist Portugal problemen heeft met de begroting, maar Passos Coelho verzekert dat Portugal zijn zaken nu wel op orde heeft.

“We moeten vertrouwen uitstralen, laten zien dat we onze financiën op orde kunnen krijgen. Dit kan niet door te zeggen: ‘ik wil niet betalen, dus de ECB moet betalen’. Ik kan de simplistische uitspraken niet begrijpen dat de ECB de schulden van Portugal moet betalen."

De ECB koopt nu al meer dan een jaar de staatsobligaties van noodlijdende eurolanden op, maar dit zorgt niet voor een oplossing van de crisis. Veel economen denken dat de crisis alleen nog kan worden opgelost door meer agressievere actie van de bank.


Lees meer over:

Portugal

Aanbevolen artikelen