HAARLEM - De voormalig financieel topman van Ahold, Michiel Meurs, heeft maandag voor de rechtbank in Haarlem ontkend direct betrokken te zijn geweest bij een omstreden overname van tien Argentijnse D&S-supermarkten door Ahold.

Meurs moest voor de rechter-commissaris getuigen in een oude twist tussen het Nederlandse supermarktconcern en de Zuid-Amerikaanse supermarktketen D&S. Deze onderneming wil 45 miljoen dollar van Ahold, omdat een deel van de overnamesom in pesos is betaald. Er zou afgesproken zijn in dollars te betalen.

Meurs, in maart vorig jaar bij Ahold vertrokken wegens het boekhoudschandaal, kon zich maar weinig herinneren van de overname die in 1999 plaatsvond. Zo moest hij het antwoord schuldig blijven toen hem werd gevraagd naar de details van de transactie. Meurs was destijds de financieel topman van Ahold. Wel wist hij te vertellen dat lokale mensen in Argentinië, afkomstig van Ahold-dochter Disco, de onderhandelingen met D&S hebben gevoerd.

Volgens toenmalig D&S-topman N. Ibanez zouden toplieden van Ahold garant hebben gestaan voor de betaling. Meurs bleef hierover echter vaag. "Het kan zijn dat D&S gevraagd heeft of Ahold garant wilde staan. Het zou best kunnen dat ik deze garantie heb geweigerd." Meurs verscheen voor het eerst in het openbaar sinds het uitbreken van het schandaal, maar wilde na afloop van zijn verhoor niet met de pers praten. Hij vertrok direct in zijn auto.

Ook Allan Noddle, in 1999 bestuurslid van Ahold, zei maandag niet direct bij de overname betrokken te zijn geweest. "Ahold had op dat moment ongeveer 11.000 winkels. Het kopen van tien supermarkten liet je over aan de lokale mensen." Noddle kon zich niet herinneren of Ahold garant stond voor een deel van de verplichtingen. Theo de Raad, huidig bestuurslid van Ahold, zei maandag dat het supermarktconcern wegens Argentijnse wetgeving niet anders kon dan in pesos betalen.

Volgens advocaat van D&S H. de Mol van Otterloo hadden Meurs en Noddle "waar mogelijk geheugenverlies." Het ging maandag om zogenoemde voorlopige getuigenverhoren. Die zijn bedoeld om voldoende bewijs voor een rechtszaak te verzamelen. Eerder werd oud-topman van Ahold Cees van der Hoeven gehoord. De Mol van Otterloo verwacht binnenkort te kunnen zeggen of er een rechtszaak komt.