AMSTERDAM - De winstwaarschuwing die Fortis dinsdag voorbeurs heeft afgegeven laat haar sporen na bij andere banken en verzekeraars. Op het Damrak leverden de financiële waarden behoorlijk in.

Bekijk video

Probleemleningen en tegenvallende beleggingsresultaten, vooral in de Verenigde Staten, trekken een wissel op Fortis' winstgevendheid. Het Belgisch-Nederlandse concern denkt over 2001 op een 7 procent lagere nettowinst uit te komen. Beleggers gooiden het aandeel na de winstwaarschuwing in de verkoop. Fortis dook 6,9 procent naar beneden op 25,01 euro.

Slechte tijden

Toch kijken analisten niet op van Fortis' onheilstijding. Het financiële conglomeraat handelt als zoveel van zijn branchegenoten in slechte tijden. Bij sterke economische tegenwind grijpen veel ondernemingen naar het zogeheten 'big bath accounting', zo veel mogelijk lasten nemen in een slecht jaar. Het daaropvolgende jaar kan dan alleen maar meevallen.

In het kielzog van Fortis gaven ook andere financiële waarden terrein prijs. ING, zwaargewicht binnen de AEX-index, werd 3,2 procent goedkoper op 26,84 euro, Aegon 2 procent op 25 euro en ABN Amro 1,7 procent op 19,37 euro.

Het negatieve sentiment duwde de hele AEX-index in het rood. De belangrijkste graadmeter op het Damrak stond tegen de middag 1,5 procent lager op 486,16 punten.

KPNQwest zette ook dinsdag zijn vrije val voort. Opnieuw moest de exploitant van glasvezelnetten fiks naar beneden, 7,7 procent op ,46 euro. De laatste vier weken is KPNQwest bijna de helft van zijn beurswaarde kwijtgeraakt.

Slechts drie van de vijfentwintig hoofdfondsen lieten winsten zien. In alle gevallen (UPC, Versatel, KPN) ging het daarbij echter om een koerswinst van 1 eurocent.

Bij de middelgrote fondsen dikte Laurus 4 procent aan op 4,40 euro. Het supermarktconcern is in toenemende mate onderwerp van overnamegeruchten.

Europa

Amsterdam stond niet alleen met zijn koersdalingen. Londen was ,7 procent in de min. Hier sprong het concern Invensys eruit met een koersstijging van 6,5 procent na de bekendmaking dat het zijn schulden met de helft gaat verminderen. Parijs stond op een verlies van 1,4 procent en Frankfurt was 1,6 procent lager.

Euro

De euro liet rond het middaguur 0,8675 aantekenen en was daarmee even veel waard als eerder op de ochtend. Tegenover het pond sterling onderging de koers van de euro met 0,6090 dinsdagmorgen eveneens geen verandering.