AMSTERDAM – Acht medewerkers van de Amerikaanse beurswaakhond SEC zijn gestraft voor falend toezicht op het beleggingsfonds van Bernard Madoff.

Dit melden Amerikaanse media zaterdag. Een negende medewerker nam ontslag bij de SEC voordat de straf kon worden uitgevoerd.

De maatregelen zijn over de loop van het laatste jaar genomen en kwamen niet in de media totdat de Washington Post vrijdag erover berichtte.

In een rapport van de SEC uit 2009 bleek dat de 21 medewerkers die toezicht moesten houden op het fonds van Madoff fouten hadden gemaakt. 10 hiervan waren al vertrokken.

Waarschuwingen

Naar verluidt waren er 6 waarschuwingen over een looptijd van 16 jaar die de medewerkers erop hadden kunnen attenderen dat er fraude werd gepleegd bij het fonds van Madoff.

Door een gebrek aan ervaring en vertragingen in het onderzoek werd de fraude niet ontdekt. In 2008 kwam de fraude alsnog aan het licht.

De acht medewerkers kregen straffen variërend van schorsingen en salarisverminderingen tot schriftelijke waarschuwingen. Hoge medewerkers werden niet bestraft.