DEN HAAG - Nederlandse consumenten laten ondanks de schuldencrisis ook dit jaar het geld rollen tijdens Sinterklaas. De detailhandel verwacht een extra omzet van 493 miljoen euro.

Dat heeft Detailhandel Nederland zaterdag bekendgemaakt.

De omzetverwachting is hoger dan vorig jaar toen er in eerste instantie werd uitgegaan van een omzet van 465 miljoen euro. Dat is later bijgesteld tot 470 miljoen euro.

Volgens een woordvoerster laten consumenten zich niet afschrikken door de crisis. "Mensen gaan in de loop van het sinterklaasfeest uiteindelijk toch naar de winkel om cadeaus te kopen.'' Veel winkels zijn in de week voor Sinterklaas langer open.

Zorgen

Uit onderzoek van Q&A Research & Consultancy in opdracht van Wugly.nl blijkt juist dat de gemiddelde Nederlander dit jaar minder uitgeeft aan Sinterklaas. De bestedingen zullen volgens het onderzoek met zo’n 8 procent dalen. Veel consumenten (40 procent) geven aan minder geld te besteden te hebben dan vorig jaar, terwijl 29 procent zegt dit jaar minder cadeautjes te kopen. Zo'n 6 procent geeft als reden zich zorgen te maken om de economie.