AMSTERDAM - Ruim dertig procent van de sociale huurwoningen in Nederland heeft een energielabel E of lager. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Aedes, waar de website EnergieVastgoed.nl vrijdag over bericht.

Aedes heeft tijdens een halfjaarlijkse rapportage de labels van 1,2 miljoen woningen in kaart gebracht. In totaal zijn er in Nederland 2,4 miljoen sociale huurwoningen.

Er zullen woningen gesloopt moeten worden om de woningvoorraad energiezuiniger te maken, zegt een woordvoerder van Aedes tegen de website.

De slecht scorende huizen zitten vooral in grote steden, waar de energievoorziening en isolatie van sociale woningbouw vaker ouderwets is. Het probleem lost zich voor een deel vanzelf op: extreem onzuinige huizen staan vaak op de nominatie om gesloopt te worden.

Labels

2,4 procent van de huizen valt in het zuinigste segment (label A), terwijl label B voor 10 procent geldt. De meeste sociale huurwoningen hebben een C- (29,9 procent) of D-label (27,4 procent). Bij het bepalen van een energielabel wordt gekeken naar zaken als de isolatie van ramen en daken, en de zuinigheid van de verwarmingsinstallatie.

Volgens Aedes belemmert de vastzittende woningmarkt het renoveren en energiezuiniger maken van van huurwoningen. Het opknappen van zo'n huis gebeurt bij voorkeur plaats in een lege woning.

Corporaties lopen, met ingang van 1 januari 2014, het risico dat ze de huur van energie-inefficiënte woningen moeten verlagen. Vanaf dan wordt de huur namelijk gekoppeld aan de energieprestatie van het huis.