UTRECHT - Fortis zal zijn nettowinst over 2001 ongeveer 7 procent lager zien uitpakken dan in het jaar ervoor. Vooral extra voorzieningen als gevolg van probleemleningen aan bedrijven (Enron) en tegenvallende beleggingsresultaten in de Verenigde Staten dwongen de bankverzekeraar dinsdag tot het geven van een winstwaarschuwing.

Het slechte nieuws komt niet geheel onverwacht. Het Belgisch-Nederlandse financiële concern kondigde in november al aan dat er extra voorzieningen aan zaten te komen.

Zogeheten 'slechte leningen' aan bedrijven als het Amerikaanse Enron en andere ondernemingen waarvan de boekhoudkundige methodes in twijfel zijn getrokken, bezorgden Fortis tegenvallers. Verder stelden de beleggingsresultaten van Fortis' verzkeringsbedrijf in de VS teleur.

Een extra voorziening van 195 miljoen euro was nodig als onderdeel van een lopende herstructurering. Het gaat daarbij onder andere om akkoorden met bonden over vervroegde uitdiensttreding. Fortis licht zijn resultaten toe op 13 maart, bij de presentatie van de jaarcijfers. Het financiële conglomeraat boekte in 2000 nog een recordwinst van 2,76 miljard euro.