RIJSWIJK - Zorgverzekeraars Agis, Zilveren Kruis Achmea, VGZ en Univé hebben dinsdag de premies voor 2012 bekendgemaakt. De basispremies van deze verzekeringen zijn allemaal 108,25 euro.

Eerder al maakte Menzis de premies voor 2012 bekend. Daar gaat de basispremie naar 106,50 euro per maand.

''Het is een bizar toeval dat de premies tot op de cent gelijk zijn. We weten echt niet van elkaar waar we mee gaan komen. We zijn concurrenten, willen allemaal met een zo goed mogelijke prijs komen", aldus een woordvoerder van Univé en VGZ, die onder eenzelfde concern vallen. Ook Agis en Zilveren Kruis Achmea vallen onder één concern.

De premies van de aanvullende zorgverzekeringen van Agis stijgen met gemiddeld 8,3 procent, die van Zilveren Kruis Achmea met gemiddeld 5,1 procent. Bij VGZ en Univé gaan de premies van de aanvullende verzekeringen met gemiddeld 6 procent omhoog, aldus een woordvoerder.

Eigen risico

''Volgens de overheid zou de basispremie met gemiddeld 11 euro per jaar stijgen. Maar in de praktijk is dat 30 euro per jaar geworden'', vertelde dinsdag Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl.

''De meeste mensen zullen denken: dat valt wel mee. Maar daarnaast gaat het verplichte eigen risico van 170 naar 220 euro per jaar. Het basispakket wordt uitgekleed en de dingen die uit het basispakket verdwijnen, komen deels in de aanvullende pakketten terecht. Die gaan met gemiddeld 10 procent omhoog.''

Dat heeft als gevolg dat mensen die weinig zorg consumeren, ervoor kiezen om een lichter of geen aanvullend pakket te kiezen, aldus Hordijk. Mensen die wel grote aanvullende pakketten kiezen, halen hun geld er ook echt uit, denkt hij. ''Met als gevolg dat de kosten voor de aanvullende verzekeringen volgend jaar weer fors hoger liggen'', voorspelt hij.

Gezin

Uit onderzoek van Verzekeringssite.nl blijkt bovendien dat een gezin in 2012 gemiddeld 190 euro meer gaat betalen aan zorgverzekering. De premie van de basisverzekering stijgt met gemiddeld 30 euro en de premies van de aanvullende verzekeringen stijgen gemiddeld met 45 euro, dat is 10 procent.