WASHINGTON - Het aantal arme Amerikanen is in 2010 tot een recordniveau van 49 miljoen gestegen ofwel 16 procent van de totale bevolking. 

Dat bleek maandag uit nieuwe gegevens van het Amerikaanse centraal bureau voor de statistiek.

De armoede onder ouderen, Aziaten en Latino's is hoger dan voorheen werd gedacht. De cijfers zijn gebaseerd op een nieuwe rekenmethode die meer gewicht toekent aan dagelijkse uitgaven.

Veel 65-plussers kampen met torenhoge medische uitgaven. Ruwweg een op de zes ouderen (15,9 procent) leeft in armoede.

Zorgverzekering

De cijfers komen op een moment dat het Amerikaanse parlement fors wil snijden in de uitgaven, waaronder de zorgverzekering Medicare. Op die verzekering zou honderden miljarden dollars bespaard kunnen, volgens de plannen.

De nieuwe cijfers verschillen van het in september gepubliceerde officiële armoedecijfer. Volgens dat cijfer ligt het aantal Amerikanen onder de armoedegrens op 46,6 miljoen en leeft minder dan een op tien ouderen in armoede.

Socale vangnet

De nieuwe rekenmethode toont ook een toename van het armoedepercentage voor blanken, Aziaten en mensen die oud genoeg zijn om te werken, terwijl het percentage onder kinderen en Afro-Amerikanen juist afnam.

''Dit toont aan dat het sociale vangnet niet zo veel doet als we zouden willen", aldus Dave Cooper van het Instiuut voor Economisch Beleid. ''De programma's die we op dit moment hebben zijn ontoereikend".