BRUSSEL - De Griekse politieke leiders moeten per brief beloven dat ze de afgesproken bezuinigingen doorvoeren in ruil voor Europese steun.  

Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker van het beraad van ministers van Financiën van de eurozone maandag gezegd na overleg in Brussel.

Als die duidelijke brief met de betrokkenheid van de leiders binnen is, kan deze maand de volgende schijf van leningen worden overgemaakt aan de Griekse overheid. Het gaat om een pakket van 8 miljard euro. 

Pasok

De eurolanden en IMF hebben tot dusver afspraken gemaakt met de regerende socialistische partij Pasok. Momenteel zijn er onderhandelingen gaande om een nationale regering te vormen, waarbij ook de conservatieve partij Nieuwe Democratie wordt betrokken.

Juncker, die ook premier van Luxemburg is, meldde tevens dat de zogeheten troïka (waarnemers van het IMF, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank) terugkeert naar Griekenland om het werk te hervatten.

De Jager

Volgens minister Jan Kees de Jager van Financiën is er nog te veel onduidelijkheid over de politieke wil in Griekenland om zich te houden aan de afspraken, om nu al over te gaan tot uitbetaling van de volgende termijn.

De Jager sprak over een deuk in het vertrouwen en die moet eerst worden weggenomen. Daarom willen de leiders dat de regeringspartij en de oppositie zich verbinden aan de gemaakte afspraken.

''Zodat je nog wat hebt aan de handtekening van de regering'', aldus De Jager. Hoe Griekenland dat intern vorm geeft, is aan het land zelf, aldus de minister. ''We willen een redelijke mate van zekerheid hebben.''

Referendum

Griekenland overviel Europa vorige week met de aankondiging een referendum te willen houden over het tweede noodpakket. Onder grote internationale druk zag het land daarvan af.

Juncker, die ook premier van Luxemburg is, meldde tevens dat de zogeheten trojka (waarnemers van het IMF, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank) terugkeert naar Griekenland om het werk te hervatten.

Onze nieuwsdossiers over Griekenland en de schuldencrisis

Beraad van ministers van Financiën