BRUSSEL - De ministers van Financiën van de Europese Unie overwegen meer geld te steken in de Europese Investeringsbank (EIB) om zo banken van leningen te voorzien.

Dat zou moeten worden gebruikt om banken van leningen te voorzien, zo bleek maandag uit documenten waarop persbureau Reuters de hand wist te leggen.

Dinsdag praten de 27 EU-lidstaten over het plan in een bredere discussie over hoe de bankensector beschermd kan worden tegen een Grieks bankroet. Ook wordt dan besproken wat er gedaan kan worden aan de steeds verder afnemende bereidheid bij banken om elkaar geld te lenen.

Uit de documenten blijkt dat de EIB verspreid over 2 jaar in totaal 74 miljard euro kan uitlenen aan banken. Dat bedrag valt in het niet bij de 460 miljard die de Europese Centrale Bank nu heeft uitgeleend. De EIB, waarvan alle 27 EU-lidstaten aandeelhouder zijn, financiert normaliter onder meer de aanleg van wegen en windmolenparken.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager zei maandag vooruitlopend op de gesprekken de voorstellen kritisch te bestuderen. Hij zei dat Nederland een terughoudende positie inneemt. ''We moeten ons afvragen of het steunen van banken tot de kerntaak van de EIB behoort.'' De Jager zei niets vooraf te willen blokkeren.

Het idee om de EIB meer geld toe te schuiven, valt wellicht slecht in Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Die landen hebben al circa twee derde van de ongeveer 230 miljard euro die aan de EIB is overgemaakt of toegezegd voor hun rekening genomen.

Volgens de jongste gegevens op de website van de EIB, van april 2010, droeg Nederland 10,4 miljard euro bij aan dat kapitaal.

Lees alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier