DETROIT - De overname van het Zweedse automerk Saab door Chinese investeerders is opnieuw onzeker geworden nadat het Amerikaanse General Motors ernstige bezwaren heeft gemaakt tegen de overeenkomst.

''Wij moeten nu terug naar de tekentafel wat betreft de deal met de Chinezen'', zo liet topman Victor Muller van Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, maandag weten.

General Motors (GM) zei maandag niet bereid te zijn om onder de huidige voorwaarden onderdelen aan Saab te leveren als het bedrijf door de Chinezen wordt overgenomen. Dit weekeinde zei GM al onzeker te zijn of het wel zijn goedkeurig wil geven aan de verkoop van Saab aan de twee Chinese autobedrijven.

GM heeft nog zelf een belang in Saab en is de belangrijkste toeleverancier. Het bedrijf moet daarom toestemming geven voor de verkoop aan het Chinese Pang Da en Youngman.

Automerk

GM stelt dat het voortzetten van de huidige overeenkomst met Saab in het geval van een verkoop van het automerk aan de Chinezen, ''niet in het belang van de aandeelhouders van GM is''. De Amerikaanse autogigant hield de deur op een kier door te zeggen dat er nog wel levering van onderdelen zou kunnen plaatsvinden onder aangepaste voorwaarden.

Muller meldde maandag dat de Chinese bedrijven die Saab willen overnemen al eerder gewaarschuwd waren dat er een ''megaprobleem met GM'' zou zijn als Saab volledig door de Chinezen werd overgenomen. Eerder dit jaar kwam Muller met Pang Da en Youngman overeen dat zij een belang van 54 procent in Saab zouden nemen. Eind oktober bleek dat zij Saab volledig wilden inlijven.

Dinsdag

Muller zei te verwachten dat hij dinsdag weer met de Chinezen om de tafel gaat. ''Er zijn alternatieven, maar er is weinig tijd'', voegde hij eraan toe.

Naast GM moeten ook de Zweedse en Chinese autoriteiten overigens nog goedkeuring verlenen aan de deal.