PARIJS - De Franse overheid wil 100 miljard euro gaan bezuinigen om het begrotingstekort tegen 2016 volledig weggewerkt te hebben.

Dat heeft de Franse premier François Fillon maandag gezegd. Volgend jaar wordt er 500 miljoen euro extra bezuinigd.

De nieuwe bezuinigingsmaatregelen omvatten onder meer het versneld doorvoeren van hervormingen van het pensioenstelsel, het opschroeven van de btw en het verhogen van de vennootschapsbelasting voor het bedrijfsleven.

Fillon wil de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 62 in 2017 al in laten gaan in plaats van 2018. De vennootschapsbelasting voor bedrijven met een omzet van meer dan 250 miljoen euro wordt tijdelijk verhoogd met 5 procent. De btw op veel producten gaat van 5,5 procent naar 7 procent.

''Het is tijd om de inspanningen van Frankrijk aan te passen. Wij hebben maar een doel, het beschermen van de Franse mensen tegen de serieuze moeilijkheden waar veel Europese landen nu mee te maken hebben'', aldus de premier. Volgens hem is een bankroet van het land ''niet langer een abstracte term''.

De bezuinigingen komen bovenop de aangekondigde besparingen van 12 miljard euro in augustus.

Bevroren

Fillon zei dat de salarissen van president Nicolas Sarkozy en van zijn ministers worden bevroren. Hij riep topmensen uit het bedrijfsleven op datzelfde te doen.

Het bevriezen van de salarissen van de bewindslieden maakt deel uit van de bezuinigingen, aldus Fillon. De salarissen gaan niet omhoog zo lang de overheidsfinanciën niet goed in balans zijn.

''Ik roep politieke leiders en de topmensen van grote bedrijven, met name van degene die aan de beurs in Parijs staan genoteerd, op precies hetzelfde te doen. ''Ik roep iedereen op grote verantwoordelijkheid te tonen'', aldus Fillon. Hij noemde de salarisverhogingen voor sommige bazen ''onfatsoenlijk''.

Na zijn verkiezing kende Sarkozy zich in 2007 een salarisverhoging van 170 procent toe. Zijn inkomen ging omhoog van ongeveer 7000 euro per maand naar 19.000 euro. Hij kreeg toen een storm van kritiek over zich heen.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier