AMSTERDAM - De Franse regering presenteert maandag een bezuinigingspakket. Het plan heeft tot doel heeft de schulden te verminderen en vast te houden aan de triple-A rating.

Het plan, dat een combinatie zal zijn van belastingverhogingen en besparingen, wordt gepresenteerd door premier Francois Fillon. Dat zei minister van Financiën Francois Baroin tegen RTL.

President Sarkozy heeft al gezegd dat er een additionele 6 miljard euro tot 8 miljard euro nodig zijn aan bezuinigingen. Afgelopen weekend sprak Sarkozy met een aantal van zijn ministers over de extra maatregelen, zei een bron. Een woordvoerster wilde geen commentaar geven.

Volgens Franse mediaberichten wil de regering onder meer de BTW verhogen voor maaltijden in restaurants en de renovaties van gebouwen. Daarnaast zal Fillon waarschijnlijk kiezen voor een extra heffing voor bedrijven met een jaaromzet van meer dan 500 miljoen euro.

Verminderen

Frankrijk heeft toegezegd het begrotingstekort van 5,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar te verminderen tot 4,5 procent volgend jaar. In 2013 moet het land vervolgens voldoen aan de drie procent die Europese verdragen voorschrijven.

Frankrijk, na Duitsland de tweede economie van de eurozone, staat onder druk om de staatsfinanciën te verbeteren. Kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde onlangs dat de stabiele verwachtingen voor de triple-A rating onder druk staan.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier