MOSKOU - De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, brengt een tweedaags bezoek aan Rusland om te praten over de Europese schuldencrisis.

Zij zal vergaderen met de Russische president Dmitri Medvedev, bestuurders van het ministerie van Financiën en de Russische centrale bank.

Het is haar eerste officiële buitenlandse bezoek buiten de Europese Unie sinds het aantreden van Lagarde. Ze hoopt de Russen zover te krijgen dat zij direct gaan bijdragen aan het Europese noodfonds EFSF.

Tot dusver is Moskou alleen bereid geweest Europa via het IMF te steunen. Na het bezoek aan Rusland vliegt Lagarde door naar China en Japan.

Het Kremlin liet in een verklaring weten dat Lagarde en Medvedev gaan praten over de ''huidige wereldeconomie en haar financiering en de internationale inspanningen om de economie en het wereldwijde financiële systeem te stabiliseren''.

Steun

Moskou heeft 10 miljard dollar aan steun geboden, maar die mag enkel via het IMF worden toegepast. Dat bedrag is bovendien slechts een fractie van het noodfonds met een waarde van 1000 miljard euro. De Russische voorraad aan buitenlandse deviezen heeft een waarde van 520 miljard dollar.

Rusland heeft aangegeven bilateraal met zwakke landen te willen praten, maar is zeer voorzichtig om steun te bieden aan de gehele eurozone. Moskou wil eerst duidelijkheid en inzicht over de Europese crisisplannen en over wie financiële verantwoordelijkheid draagt voor de steun.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier