UTRECHT - Wim Meijer keert niet terug in de nieuwe structuur van de top van de Rabobank. Meijer is sinds 1992 voorzitter van de raad van beheer van de bank. Ook David Luteijn, de huidige voorzitter van de raad van toezicht, verlaat de top. Dat heeft de Rabobank maandag bekendgemaakt.

In juni worden beiden naar verwachting opgevolgd door de Groningse hoogleraar Lense Koopmans die voorzitter wordt van de nieuwe raad van toezicht. Hij was al vice-voorzitter van de raad van beheer.

De wisseling van de wacht komt voort uit de nieuwe structuur die de Rabobank wil invoeren. Nu wordt de top van de bank nog gevormd door de hoofddirectie en de raad van beheer, waarbij het laatste college over het coöperatieve karakter moet waken. Tevens bestaat er een raad van toezicht, een soort raad van commissarissen. In de nieuwe structuur verdwijnen beide colleges en worden ze vervangen door een nieuwe, sterkere raad van toezicht. De algemene vergadering van de bank moet op 6 juni beslissen over de plannen.

De 62-jarige Meijer was voor zijn Rabo-periode vier jaar commissaris van de koningin in Drenthe. Voordien was hij Tweede-Kamerlid voor de PvdA, staatssecretaris van Cultuur en voorzitter van Novib.

Ook de voormalige boerenvoorman Luteijn zit in de politiek, het laatst als waarnemend commissaris van de koningin in Zuid-Holland en fractievoorzitter in de Eerste Kamer.

Hun opvolger Koopmans (58) bezit een uitgebreid netwerk aan nevenfuncties. Hij is commissaris bij twaalf bedrijven, bestuurslid bij drie stichtingen en het ABP, lid van de raad van toezicht bij drie instellingen en heeft verder nog tal van functies, volgens een telling in augustus vorig jaar.

De Rabobank is een van Nederlands grootste banken, met 55.000 medewerkers en 550.000 leden. De bank had in 2000 een balanstotaal van 155 miljard euro en een nettowinst van 0,5 miljard euro.