HILVERSUM - De Nederlandsche Bank (DNB) gaat voortaan declaraties van haar directieleden openbaarmaken.

Dit zei de nieuwe president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zaterdag voor RTL Nieuws.

De bank is één van de laatste instellingen met een publieke taak die over bestuurdersdeclaraties openheid van zaken geeft. Voormalig DNB-president Nout Wellink kreeg het verwijt te weinig oog te hebben voor transparantie.

Maar onder het bewind van Knot streeft de top van de centrale bank nu voor nieuwe openheid. De centrale bank plaatst de declaraties voortaan met een vertraging van zes maanden op de eigen website. Dat moet garanderen dat De Nederlandsche Bank haar toezichts- en stelseltaken nog steeds in stilte kan uitoefenen.

Verantwoorde manier

''We gaan met dat geld op een verantwoorde manier om en we willen dat ook aan de buitenwereld laten zien'', verklaart Knot. ''Transparantie over de besteding draagt bij aan het vertrouwen in De Nederlandsche Bank als instituut."

Dat het onder zijn voorganger anders ging verklaart Knot door te wijzen op het spanningsveld tussen de vertrouwelijkheid van de werkzaamheden van De Nederlandsche Bank en de wens om transparant te zijn.

Knot: ''We hebben heel lang geworsteld met de vraag hoe we die vertrouwelijkheid kunnen beschermen en toch transparant kunnen zijn. We hebben nu een oplossing gevonden door elke zes maanden met terugwerkende kracht de dienstreizen openbaar te maken.''