AMSTERDAM - De Duitse toerismegroep TUI heeft Griekse hotels waarmee het zaken doet, voorbereid op de terugkeer van de drachme.

In een brief aan hoteluitbaters schrijft de touroperator dat als de euro niet meer het wettelijke betaalmiddel zou zijn, TUI de verschuldigde bedragen in de nieuwe munt zal betalen. Dat meldt de Duitse krant Bild.

“De wisselkoers zal overeenkomen met de koers die door de regering vastgelegd zal worden", aldus TUI. In het document wordt hoteliers gevraagd de contracten tussen beide partijen aan te passen. Een woordvoerder van de reisorganisatie bevestigt aan Bild dat de brief bestaat.

Beschermen

"We moeten ons beschermen tegen dergelijke wisselrisico's. Er is een meer dan theoretische kans dat Griekenland de eurozone verlaat", legde een TUI-woordvoerder aan Bild uit.

De krant schrijft dat sommige experts er rekening mee houden dat de Griekse munt in korte tijd tot 60 procent in waarde zou verliezen, in het geval Griekenland de eurozone verlaat en de drachme opnieuw invoert.

Verontwaardigd

Griekse hoteliers zijn verontwaardigd over de brief. Vooral het feit dat ze verplicht zijn gehoor te geven aan de oproep stoort de ondernemers. "Verschillende Griekse hoteluitbaters hebben het verzoek van TUI ontvangen. Geen enkele hotelier zal dat doen en we zijn naar het Griekse ministerie van Toerisme gestapt om de zaak aan te kaarten”, zegt Andreas Andreadis, voorzitter van de Griekse toeristische federatie.
 

Alles over de schuldencrisis

Lees de berichten over de crisis in Griekenland in ons nieuwsdossier