AMSTERDAM – België zal waarschijnlijk een begrotingseis van de EU niet halen omdat het land te weinig actie heeft ondernomen om de begroting op orde te krijgen.

Dit meldt de Belgische zakenkrant De Tijd zaterdag op basis van opgevraagde documenten van het Belgische monitoringscomité. De Europese begrotingsdoelstellingen stammen uit 2009 en werden ingesteld omdat Europa vond dat het Belgische begrotingstekort toen “buitensporig” was.

Sindsdien moet België voldoen aan twee doelstellingen. In 2012 moet het tekort met 3 procent worden teruggebracht en tussen 2010 en 2012 moet het begrotingsresultaat elk jaar met 0,75 procentpunt verbeteren.

De regels zijn van toepassing op het structurele begrotingstekort. Deze staat los van bijvoorbeeld de conjunctuur en eenmalige maatregelen.

Het eerste doel gaat België waarschijnlijk halen, maar de tweede doelstelling niet. De Tijd wijt dit aan te weinig maatregelen om de structurele begroting te verbeteren. Over eventuele sancties schrijft de Belgische krant niet.