ZOETERMEER - Tweeverdieners met een laag inkomen mogen in principe vanaf volgend jaar meer lenen voor de aankoop van een huis.

Dat heeft de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), de uitvoerende organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), vrijdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Hoeveel tweeverdieners extra aan hypotheek kunnen krijgen, hangt af van de precieze verdeling tussen de twee inkomens. Het bedrag kan oplopen tot ongeveer 30.000 euro, aldus WEW-directeur Karel Schiffer.

Nu kunnen tweeverdieners aanzienlijk minder lenen voor de aankoop dan een huis dan een eenverdiener met hetzelfde inkomen. WEW wilde daar wat aan doen en heeft daarover afgelopen zomer overlegd met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat richtlijnen opstelt over welk deel van het inkomen op mag gaan aan woonlasten.

Dat heeft uiteindelijk geleid tot aanpassing van de NHG-voorwaarden. Banken en tussenpersonen zijn daar deze week van op de hoogte gesteld. Schiffer zei te verwachten dat de banken de nieuwe voorwaarden zullen toepassen.

WEW staat via de NHG garant voor hypotheken tot 265.000 euro. Die grens werd in 2009 tijdelijk verhoogd tot 350.000 euro om de kwakkelende woningmarkt te stimuleren, maar daaraan komt waarschijnlijk in januari een einde. Mensen die een hypotheek afsluiten met NHG, betalen een lagere rente.