CANNES/BRUSSEL - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft bevestigd dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toezicht gaat houden op de begrotings- en bezuinigingsplannen van Italië.

Dat deed Sarkozy vrijdag op de G20-top in Cannes. De Franse president prees Italië voor de maatregelen die het land heeft genomen om het vertrouwen te herstellen.

Verder zei Sarkozy dat hij hoopt dat een Europese belasting op financiële transacties al in 2012 kan worden ingevoerd. Frankrijk zal volgens hem vechten om die nieuwe belasting te realiseren.

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, zei vrijdag na afloop van de G20-top al dat het IMF toezicht gaat houden op de begrotings- en de bezuinigingsplannen.

''Italië heeft besloten, op eigen houtje en initiatief, om het IMF te vragen om Italiës toezeggingen te monitoren'', aldus Barroso. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie is dit het bewijs dat Italiës hervormingen belangrijk zijn voor het land en ook voor de hele eurozone.

EU-president Herman Van Rompuy onderstreepte dat de gesprekken met Italië in een goede sfeer zijn verlopen. ''Wij hebben Italië niet in de hoek gedrukt!''

Twijfel

Italië moest vorige week de andere Europese landen er al van overtuigen alles in het werk te stellen om de begroting op orde te brengen en bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Maar het lijkt erop dat er getwijfeld wordt aan deze beloften.

Europa wil voorkomen dat het Zuid-Europese land in vergelijkbare problemen komt als Griekenland. Van Rompuy zei hierover dat ''de situatie in Italië totaal anders is dan in Griekenland''.

Eerder meldde persbureau AFP op basis van overheidsbronnen dat Italië niet heeft ingestemd met het monitoren van de economische hervormingen in het land door het IMF.

Wel staat het land klaar om ''advies te vragen'' aan de in Washington gevestigde organisatie. Eerder meldden bronnen dat Italië geen probleem heeft met toezicht van zowel het IMF als de Europese Unie. 

De Jager

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zou het toejuichen als Italië vrijwillig instemt het met toelaten van het IMF tot het land. Maar voor zover hij weet zijn hierover nog geen afspraken gemaakt.

Als Italië aanspraak zou maken op het Europese noodfonds zou het IMF sowieso moeten worden toegelaten door het Zuid-Europese land voor toezicht op en begeleiding van hervormingen en bezuinigingen, vindt De Jager. Hij zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad.

''Italië is ontzettend belangrijk voor de eurozone. Het is essentieel dat het land de noodzakelijke bezuinigingen oppakt'', stelde De Jager.

De ''onafhankelijke rekenmeester'' IMF zou een analyse kunnen maken of voorstellen van het Italiaanse kabinet om te bezuinigen ook doen wat ze beogen te doen. Ook zou het IMF onder meer de concurrentiepositie van Zuid-Italië kunnen bevorderen ten opzichte van het noorden van het land.

Als het IMF een toezichtsrol krijgt in Italië, dan is De Jager voor een permanente aanwezigheid.

Lees alles over de Schuldencrisis