AMSTERDAM - Van de achttien mensen die maandag zijn opgepakt in een omvangrijke vastgoedfraudezaak, zitten er nog zeven vast.

Woensdag en donderdag zijn zeventien verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Lelystad, een verdachte hoefde niet voor te komen.

Twee van de verdachten die donderdag bij de rechter-commissaris moesten voor komen, mogen in ieder geval nog veertien dagen worden vastgehouden.

Acht andere verdachten zijn vrijgelaten, omdat er geen redenen zijn om ze nog langer vast te houden. Onder hen bevinden zich een advocaat en twee notarissen.

Veertien vast

Vier van de zeven verdachten die woensdag voor de rechter-commissaris verschenen kregen te horen dat ze ook nog veertien worden vastgehouden. Een andere mag nog vijf dagen achter de tralies worden gehouden. De rechter-commissaris stelde woensdag twee verdachten op vrije voeten.

De veertien mannen en vier vrouwen werden maandag aangehouden in een omvangrijke vastgoedfraudezaak. Zij zouden hebben gefraudeerd met Amsterdamse woningen van woningcorporaties die per veiling werden verkocht.

Katvangers

De woningen werden gekocht via katvangers. Die verhuurden de woningen bijvoorbeeld aan illegalen.

Binnen zes maanden werden de woningen op basis van valse taxaties met flinke winst doorverkocht aan mensen die normaal niet makkelijk een hypotheek zouden kunnen krijgen. In dit geval kregen ze wel een hypotheek op basis van valse werkgeversverklaringen en onjuiste loonstroken.