FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentepercentage in de eurozone met een kwart procentpunt verlaagd naar 1,25 procent. 

Dat maakte de ECB donderdag bekend na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

De renteverlaging kwam onverwacht. Economen rekenden er vooraf massaal op dat de centrale bank de rente zou handhaven op 1,5 procent.

''Het is duidelijk dat de ECB het crisisvirus heeft gekregen en dat ze alles willen doen om een volledige recessie te voorkomen'', stelde ECB-watcher Carsten Brzeski van ING in een eerste reactie. ''Nu is het de vraag of ze ook een verdere escalatie van de schuldencrisis willen voorkomen.''

Toelichting

De nieuwe ECB-president Mario Draghi geeft later op de middag een toelichting op het rentebesluit. Daarbij wordt vooral uitgekeken naar opmerkingen over de rol van de centrale bank bij de bestrijding van de schuldencrisis. In de afgelopen weken liep de druk op de ECB om een grotere rol te spelen bij de vergroting van het noodfonds EFSF sterk op.

De ECB verlaagde donderdag ook de rente die ze verstrekt op de deposito's die banken bij de centrale bank aanhouden met een kwart procentpunt tot 0,5 procent. De rente die de bank vraagt op kortlopende leningen ging met dezelfde marge omlaag tot 2 procent.

Eerder dit jaar verhoogde de ECB de rente in de eurozone twee keer met een kwart procentpunt om de stijgende inflatie te bestrijden. Daarvoor stond de rente bijna 2 jaar lang op het historisch lage niveau van 1 procent.