AMSTERDAM - De Europese beurzen wisten de winsten donderdagmiddag verder uit te breiden nadat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente onverwacht verlaagde.

De Europese graadmeters waren al positief gestemd door de hoop dat het Griekse referendum waarschijnlijk van de baan is.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,2 procent hoger op 304,69 punten. De MidKap-index won 1,8 procent tot 475,07 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 1,3 en 3,4 procent. De euro was 1,3760 dollar waard tegen 1,3770 aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.

De ECB verraste de markten donderdag met een renteverlaging van 25 basispunten tot 1,25 procent. Het was het eerste rentebesluit van de Italiaan Mario Draghi, die afgelopen dinsdag het roer overnam van Jean-Claude Trichet.

Daarnaast meldde de BBC dat de Griekse premier George Papandreou naar verwachting donderdag zijn ontslag zal indienen. Papandreou spreekt met de Griekse president Karolos Papoulios direct na een spoedbijeenkomst van het kabinet. Hij maakt naar verwachting de weg vrij voor een coalitieregering, met de voormalig vicepresident van de ECB Lucas Papademos aan het hoofd.

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland