AMSTERDAM - De overheid begint dit jaar met een grootschalige campagne om ondernemers te stimuleren meer te doen om hun werknemers ertoe aan te zetten meer te bewegen en te sporten. Dit gebeurt volgens het ministerie van Volksgezondheid (VWS) veel te weinig, meldt het Algemeen Dagblad.

Nu stimuleert slechts 15 tot 20 procent van de bedrijven hun werknemers om te sporten, aldus VWS. Vanaf september dit jaar tot en met juni 2005 worden bedrijven in heel Nederland daarom actief benaderd met adviezen, workshops en ondersteuning. Personeel kan een fittest doen.

Uit onderzoek blijkt dat werknemers steeds vaker zittend werk doen, nauwelijks bewegen en slecht eten. Werkgevewrs doen daar vrijwel niets aan. Een op de vijf werknemers is er zo slecht aan toe dat acuut gezondheidsgevaar dreigt, zo blijkt uit het onderzoek onder 450 personeelsleden uit allerlei branches.

Minder dan de helft van alle werkende Nederlanders voldoet aan de norm voor voldoende beweging, namelijk dagelijks 30 minuten matig intensief bewegen.