AMSTERDAM - Bankconcern ING gaat 2000 voltijdsbanen schrappen binnen het bedrijf, en nog eens 700 extern.

Dat heeft het concern donderdag bekendgemaakt.

Met de reorganisatie wil het concern de kosten drukken en de resultaten opvijzelen. ''De economisch-financiële omgeving is duidelijk verslechterd. Er is minder vraag naar bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld hypotheken'', aldus een woordvoerder.

Daarnaast kampt ING met strengere regels voor de bankensector waardoor er extra op de kosten gelet moet worden.

Administratie

De banen verdwijnen voornamelijk op administratie afdelingen. De externe functies die geschrapt worden zijn detacheerders die niet op de loonlijst staan, maar wel voor ING werken. De reorganisatie moet tegen eind 2013 zijn afgerond. ING heeft circa 19.000 mensen in dienst.

De reorganisatie is bij het personeel ingeslagen als een bom, aldus FNV Bondgenoten in een reactie. De vakbond wil snel met de bank in gesprek over een sociaal plan.

''Deze plannen komen heel hard aan bij de werknemers'', zei FNV-bestuurder Fred Polhout. ''Dat er iets stond te gebeuren, lag voor de hand gezien de ontwikkelingen in de financiële sector. Maar een reorganisatie van deze omvang slaat een diepe bres in het personeelsbestand van de bank.''

IJskoude douche

Volgens CNV Dienstenbond is het massaontslag voor de medewerkers een ijskoude douche in gure tijden. "De bank is gezond en maakt zelfs weer miljarden winst", stelt Ike Wiersinga, bestuurder van CNV Dienstenbond. Het gaat volgens haar om 1700 gedwongen ontslagen.

Met name de wijze waarop ING 10 procent van het personeelsbestand schrapt, kan op weinig steun rekenen van de bond. ''Wellicht grijpt dit veel te diep in op werkprocessen en komt het klantbelang onder druk te staan", aldus Wiersinga.

Volgens haar staat het aangekondigde beleid van de bank in schril contrast met de slogan van ING: 'medewerkers als sleutel tot succes'. ''Die slogan is nu een beetje wrang en wordt in één klap te niet gedaan", vervolgt Wiersinga, die tevens een groeiende demotivatie signaleert voor de achterblijvers. ''Er lijkt voor het personeel maar geen einde te komen aan ontslagen en reorganisaties."

De Unie

Vakbond De Unie verwacht de komende tijd pittige gesprekken met ING naar aanleiding van de aangekondigde reorganisatie. De vakbeweging zit middenin de onderhandelingen over een nieuwe cao met ING. ''Deze ontwikkelingen zorgen wel voor een extra spanningsveld", stelt De Unie.

De vakbeweging begrijpt de keuze van ING gelet op de huidige situatie op de financiële markten. ''Maar het wrange is wel dat de bank de reorganisatie samen met sterke winstcijfers presenteert, vervolgt de bond. ''De winst van de bank wordt op deze manier betaald door de mensen die op straat komen te staan."

De Unie zag, gelet op reorganisaties bij andere financiële instellingen, al wel in dat er iets stond te gebeuren bij de bank. ''We hadden niet de illusie dat die wind aan ING voorbij zou waaien", aldus De Unie. ''Het geeft in ieder geval extra druk en een andere dynamiek aan de onderhandelingen."