CANNES - Griekenland kan op 4 december een referendum houden over het internationale hulppakket. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou woensdag gezegd in Cannes.

''We kunnen het referendum zo snel mogelijk houden en wij geloven dat we het referendum kunnen organiseren op 4 december'', zei Papandreou na afloop van een crisisberaad met de Europese Unie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had Papandreou opgeroepen om het referendum zo snel mogelijk te organiseren.

Eurozone

Papandreou voegde toe aan zijn verklaring dat Griekenland ''in de eurozone wil blijven''. Ook de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos stelde donderdag dat de deelname van Griekenland aan de eurogroep moet niet afhangen van een referendum.

''De Griekse positie binnen de eurozone is een historische verovering van het land waar geen twijfel over moet bestaan'', aldus de minister.

Geen taboe

Bondskanselier Merkel zei woensdagavond dat een vertrek van Griekenland uit de eurogroep geen taboe meer is. Volgens haar moeten het Griekse volk duidelijk laten weten of het in de eurozone wil blijven of niet.

''We hebben psychologisch een nieuwe situatie bereikt'', aldus Merkel, die daar aan toevoegde dat de staten van de eurozone op een Griekse uittreding zijn voorbereid.

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland