CANNES - Tijdens de G20 in het Franse Cannes zal donderdag een aantal leiders van de eurozone samenkomen voor een minitop over Griekenland.

Dat heeft het kantoor van de Franse president Nicolas Sarkozy woensdag bekendgemaakt.

Volgens een verklaring zullen leiders uit Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk elkaar ontmoeten in de ochtend. Ook vertegenwoordigers van onder meer de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie zijn aanwezig.

Een vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt mogelijk ook.

Verklaring

Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben woensdagavond een gesprek met de Griekse premier George Papandreou. Daarna zullen zij een gezamenlijke verklaring afleggen, zo laat een functionaris van Sarkozy weten.

Papandreou verbijsterde Europa maandag met een referendum over het noodhulppakket aan zijn land. Sarkozy en Merkel voelen hem daar woensdagavond over aan de tand voorafgaande aan de G20-top.

China

Het besluit van Papandreou kwam voor veel landen als een complete verrassing, zo ook voor China aldus de Chinese onderminister van Financiën Zhu Guanggao. '' China hoopt dat de onzekere periode zo beperkt mogelijk wordt gehouden, zodat het vertrouwen van investeerders en op de financiële markten terugkeert'', aldus Guanggao.

Het is China er veel aan gelegen een stabiel en economisch groeiend Europa te hebben. Het werelddeel is de grootste handelspartner van het land.

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland