CANNES - De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zullen hun tranche noodsteun aan Griekenland pas betalen na een Grieks referendum.

Dat stelden bronnen woensdag tegen persbureau Reuters.

Leiders van de eurozone keurden vorige week een zesde tranche van financiële steun, met een waarde van 8 miljard euro, aan Griekenland voorwaardelijk goed. Het bestuur van het IMF moet nog het groene licht geven.

Volgens de bronnen wordt het geld voorlopig nog niet uitbetaald. ''Het IMF-bestuur wil niet dat Griekenland het geld krijgt zonder de zekerheid dat het land aan de afgesproken verplichtingen zal voldoen. Op dit moment is Papandreou niet in staat die zekerheid te geven.''

Veerkracht

Het IMF heeft Europa woensdag opgeroepen om zich, ondanks het Griekse referendum, te houden aan de afspraken die zijn gemaakt om de schuldencrisis tegen te gaan.

IMF-baas Christine Lagarde zei dat ''de veerkracht en de vastberadenheid van de Europese partners om de zaak vooruit te helpen'' erg belangrijk zijn. Europa moet de afspraken die op 27 oktober zijn gemaakt implementeren, zo benadrukte ze.

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland