AMSTERDAM - We moeten niet te negatief doen over de economische neergang, stelt Sjoerd van Stokkum. De hoofdredacteur van Quote 500 presenteerde woensdag de nieuwe lijst met rijkste Nederlanders.

“Er zijn nog altijd heel veel sectoren waarin veel geld wordt verdiend en het dus heel goed gaat”, vertelt Van Stokkum in een interview met NU.nl.

Uit de vandaag verschenen Quote 500 blijkt dat ook dit jaar de rijken weer rijker zijn geworden. In veel sectoren gaat het economisch goed, maar de vastgoedsector is hard geraakt. “Er zijn dit jaar zo’n tien uit de vastgoedondernemers uit de Quote 500 verdwenen”, zegt Van Stokkum.

2011 was het jaar van de vele verschuivingen. Van Stokkum noemt Richard Homburg als de meest opvallende verschuiving. Met 71,7 procent is de vastgoedondernemer de grootste daler.

Familiesplitsingen

De vele verschuivingen in de Quote 500 zijn onder meer het gevolg van de gesplitste rijke families. Een voorbeeld is de familie Visser. Tot deze nieuwe Quote 500-editie stond projectontwikkelaar Kees Visser samen met broer Ger op plaats 215. Hij is nu terug te vinden op de 368e positie.

“Tussen twee broers is er een vete ontstaan, waardoor Kees Visser besloot zichzelf uit het bedrijf te kopen”, zegt Jordy Hubers als een van de coördinatoren van Quote 500.

“De kunst is om ieder jaar winst te maken, iets waar velen niet in slagen”, vervolgt Van Stokkum. “Rijk worden is niet moeilijk, maar rijk blijven wel.” De les is volgens Van Stokkum geen gekke dingen doen en de basis niet uit het oog verliezen.

De koploper in de Quote 500 - de familie Brenninkmeijer - is volgens hem het schoolvoorbeeld van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. “Ze geven niet te veel geld uit en luisteren niet naar adviezen van banken. Lenen doen de Brenninkmeijers niet en ze kopen alleen wat ze kunnen”, legt Van Stokkum uit.

Voetballers

De hoofdredacteur voegt toe dat ook voetballers er niet in slagen om met geld om te gaan. “Omdat veel voetballers met geld smijten en niets snappen van belasting betalen staan er zo weinig voetballers in de Quote 500.”

De nog actieve Ruud van Nistelrooij en oud-voetballer Dennis Bergkamp zijn wel terug te vinden in de Quote 500 met een waarde van respectievelijk 56 en 55 miljoen euro. “Bergkamp en Van Nistelrooij lopen niet te ‘kloten’ en houden het hoofd er wel bij”, maakt Van Stokkum duidelijk.