AMSTERDAM - De rijkste Nederlanders zijn ook dit jaar weer rijker geworden. Na het inktzwarte jaar 2009 en de omslag in 2010 is de rijkdom in Nederland weer terug op het niveau van voor de crisis.

Dit meldt de woensdag verschenen jongste editie van de Quote 500, het blad met de jaarlijkse lijst van rijkste Nederlanders.

Zij zagen hun vermogen dit jaar met 5,6 procent toenemen, tot een totaal van 143,2 miljard euro. Dat is maar net iets minder dan in het recordjaar 2008, toen er 145 miljard euro onder de streep stond.

Vergeleken met vorig jaar bezitten de 500 rijkste Nederlanders 7,6 miljard euro meer, waarmee de rijken weer helemaal terug zijn, concludeert zakenblad Quote.

C&A

Op de eerste plaats van meest vermogende Nederlanders staat nog steeds de familie Brenninkmeijer, eigenaren van de winkelketen C&A, met een geschat vermogen van 22 miljard euro. De tweede plek van de lijst wordt ingenomen door Charlene de Carvalho-Heineken met een vermogen van 5 miljard euro.

De erfgename van het Heinekenimperium stond vorig jaar nog op de derde plaats. Die wordt nu ingenomen door de familie Van der Vorm (bekend van investeringsfonds HAL) met 4,8 miljard euro.

John de Mol

Nieuw in de top 10 is mediamagnaat John de Mol, zo werd eerder op de dag al bekend. Mede dankzij het succes van talentenjacht The Voice Of Holland stijgt De Mol van de 11e plek vorig jaar naar de achtste nu. Het programma leverde hem 'honderden miljoenen' op, vertelde hij eerder tegen Quote.

Zijn vermogen komt daarmee volgens het blad nu 13,3 procent hoger uit op 1,7 miljard euro. Collega Joop van den Ende is twee plaatsen gezakt en komt uit op de tiende plaats met 1,6 miljard.

Bergkamp

Hekkensluiter van de Quote 500 is oud-voetballer en assistenttrainer van Ajax Dennis Bergkamp. Hij is goed voor maar liefst 55 miljoen euro. Collega Ruud van Nistelrooij doet het nog iets beter. Hij neemt plaats 490 in met 56 miljoen euro en is daarmee de rijkste sporter.

Koningin Beatrix handhaaft haar 25e plek met een geschat vermogen van 950 miljoen euro.

Lees hier een interview met Quote 500-hoofdredacteur Sjoerd van Stokkum