AMSTERDAM - Ruim driekwart van de uitzendbureaus werkt mee als bedrijven vragen geen Turken, Marokkanen of Surinamers voor een vacature te leveren.

Dat concluderen twee sociologen in een afstudeeronderzoek aan de Vrije Universiteit, bevestigt een van hen na een bericht hierover in de Volkskrant woensdag.

De sociologen, Evelten Loeters en Anne Backer, deden zich voor als eigenaren van een callcenterbedrijf dat op zoek was naar extra werknemers.

De sociologen, Evelien Loeters en Anne Backer, deden zich voor als eigenaren van een callcenterbedrijf dat op zoek was naar tien extra werknemers.

"Ik vind het een beetje vervelend om te vragen, maar ik wil liever geen Marokkanen/Turken/Surinamers, ook al spreken zij prima Nederlands, dat wil ik niet", stelden zij tijdens het gesprek.

Van de 187 uitzendbureaus die werden benaderd, noteerde 76,8 procent het verzoek. Bij een soortgelijk onderzoek in 1991 bleek 94 procent van de uitzendbureaus mee te werken aan discriminatie.

Minder

Dat betekent niet per se dat uitzendbureaus minder zijn gaan discrimineren. In het nieuwe onderzoek wordt het bijvoorbeeld niet tot discriminatie gerekend als een uitzendbureau voorstelt een namenlijst beschikbaar te stellen.

Dat gebeurde dertien keer en zou ook als discriminerend kunnen worden gezien. De klant kan dan namelijk zelf de Marokkaans, Turks of Surinaams klinkende namen schrappen.

"We hebben dat niet meegeteld omdat er over te twisten valt of dit ook discriminatie is", zegt Backer. "Anders waren we op bijna negentig procent uitgekomen." Van alle benaderde uitzendbureaus reageerde er slechts één geschokt op het verzoek. "Bijna iedereen behandelde het als een gewone vraag. Eén keer werd iemand boos op mij, dat bleek een Turkse man te zijn."

Geschokt

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam reageert geschokt op het onderzoek. "Stuitend dat jongeren van buitenlandse afkomst veel moeite hebben werk te vinden en uitzendbureaus geen moeite hebben ze uit te sluiten", twittert hij. Hij kondigt aan donderdag in de Kamer een voorstel te doen om vertegenwoordigers van uitzendbureaus hierover te horen.