BRUSSEL - Frankrijk en Duitsland zijn ''vastberaden'' om het vorige week overeengekomen reddingsplan voor de euro in het algemeen en Griekenland in het bijzonder, ten uitvoer te brengen. 

Dat heeft het Frans presidentieel paleis dinsdag laten weten na telefonisch overleg tussen president Nicolas Sarkozy en bondskanselier Angela Merkel. De twee voerden dit overleg na de aankondiging van de Griekse regering om een referendum te houden over het reddingsplan.

EU-president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso stelden eerder op de dag vol vertrouwen te zijn dat Griekenland de gemaakte afspraken van vorige week zal naleven.

"Wij hebben de intentie van de Griekse autoriteiten om een referendum te houden vernomen'', aldus de tekst in de verklaring.

''Wij zijn overtuigd dat het akkoord het beste is voor Griekenland. Wij vertrouwen ten volste dat Griekenland de afspraken, die genomen zijn in relatie tot de eurozone en de internationale samenleving, zal naleven.''

G20

Papandreou moet deze week aan de leiders van de G20 uitleggen wat zijn bedoelingen zijn met het referendum dat hij maandag aankondigde.

Volgens de woordvoerder is Papandreou uitgenodigd door Frankrijk, dat momenteel voorzitter is van de G20. De top van de leiders van de belangrijkste economieën wordt donderdag en vrijdag in Cannes gehouden.

De woordvoerder gaf verder aan dat Papandreou dinsdag overleg heeft gevoerd met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij toonde volgens hem ''begrip voor de politieke situatie'' in Griekenland.

Wereldbank

Robert Zoellick, president van de Wereldbank, waarschuwt voor de gevolgen van het aangekondigde referendum. Volgens de topman zal een 'nee' van Griekenland tegen het hernieuwde steunpakket voor veel onrust zorgen op de Europese effectenmarkten. ''Haalt het plan het niet, dan wordt het een puinhoop", voorspelt Zoellick.

Alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland