UTRECHT - Ongeveer duizend rijksambtenaren uit het hele land hebben dinsdag op het Vrouwe Justitiaplein in Utrecht actie gevoerd voor een goede cao.

Zij eisen koopkrachtbehoud en vinden dat bezuinigingen op het ambtenarenapparaat niet mogen leiden tot gedwongen ontslagen.

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken ) wil de ambtenaren op de nullijn houden, wat koopkrachtverlies betekent en wil niet de garantie geven dat er geen gedwongen ontslagen

Ongeveer duizend actievoerders op in totaal ruim 110.000 rijksambtenaren is niet genoeg om Donner over de streep te trekken, gaf bestuurder Jan Willem Dieten van Abvakabo FNV toe. Maar bij de vorige actie eind juni op Schiphol waren het er 500, nu twee maal zoveel.

''Als het nodig is, gaan we door en dan weer met dubbel zoveel mensen.'' Dieten verweet Donner respectloos om te gaan met ambtenaren door star aan zijn standpunten te blijven vasthouden.

Abvakabo FNV

De actie in Utrecht was georganiseerd door Abvakabo FNV. Dieten hoopt dat de andere bonden voor overheidspersoneel een volgende keer er bij zijn.

Elders in Utrecht, bij de ijsbaan, voerden dinsdag ongeveer 400 welzijnswerkers actie voor een betere cao. Ook de welzijnswerker eisen koopkrachtbehoud, en ook hier zijn vervolgacties niet uitgesloten.

Rijksambtenaren in actie