ASSEN - Ruim 2000 werknemers van sociale werkplaatsen uit de drie noordelijke provincies en Overijssel zijn dinsdagmiddag in Assen bijeengekomen om te protesteren tegen het uitblijven van een cao en de bezuinigingen van het kabinet op de sociale werkvoorziening.

De vakbonden AbvaKabo FNV en CNV Publieke Zaak hadden opgeroepen tot de werkonderbreking onder het motto We willen niet achter de geraniums zitten.

Volgens de bonden hebben veel werknemers van de noordelijke sociale werkplaatsen gehoor gegeven aan de oproep. Het is de eerste bijeenkomst in een reeks van manifestaties. Deze en komende week volgen acties in Rijswijk (3 november), Tilburg (8 november) en Arnhem (10 november).

De bonden vrezen dat door de bezuinigingen 70.000 van de 100.000 banen in de sociale werkvoorziening zullen verdwijnen. ''Het kabinet helpt de sociale werkvoorziening om zeep'', aldus Marike Langebeek van AbaKabo FNV.

Ook steekt het de bonden dat er nog steeds geen nieuwe cao is. De onderhandelingen met de gemeenten zitten muurvast. De bonden eisen 1,5 procent loonsverhoging. Volgens de gemeenten is er ''simpelweg te weinig geld''.