ATHENE - De Griekse oppositieleider Antonis Samaras heeft zich dinsdag uitgesproken tegen het plan van premier George Papandreou om een referendum te houden.

Het referendum zal gaan over het jongste Europese financiële hulppakket aan het Zuid-Europese land. Samaras riep op tot het uitschrijven van vervroegde verkiezingen.

De conservatieve politicus noemde een stembusgang ''een noodzaak''. Hij stelde dat zijn partij vastbesloten is ''opportunistische experimenten'' te voorkomen.

Samaras is de leider van Nieuwe Democratie. Zijn partij is momenteel koploper in de opiniepeilingen.

Kritiek

Ook in de Griekse media is dinsdag kritiek geuit op het plan van Papandreou voor een volksraadpleging. ''Het land verkeerde reeds in moeilijkheden, met het referendum bevindt het land zich nu aan de rand van de afgrond'', berichtte de krant Eleftherotypia.

Het dagblad Ta Nea stelde dat de nieuwe politieke ontwikkelingen een groot risico voor de regering betekenen.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy stelde eerder op de dag met verbijstering te hebben kennisgenomen van het Griekse plan. ''Het optreden van de Grieken is irrationeel en vanuit hun oogpunt gevaarlijk'', aldus een naaste medewerker van Sarkozy.

Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel overleggen dinsdagmiddag telefonisch over het voornemen van het referendum. Sarkozy en Merkel namen de afgelopen weken het voortouw bij het uitwerken van maatregelen die Europa uit de financiële crisis moeten halen.

Berlusconi

Het ''onverwachte'' besluit om een referendum te houden veroorzaakt ''negatieve effecten'' en ''onzekerheden'' op de financiële markten, aldus de Italiaanse premier Silvio Berlusconi dinsdag.

De premier herhaalde nog eens dat Italiaanse hervormingen beloofd op de EU-top vorige week met vastberadenheid zullen worden uitgevoerd. Berlusconi beloofde de hervormingen nader uit te leggen op de top van de G20 in het Franse Cannes deze week.

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland