DEN HAAG - De prijs van een paspoort gaat per 1 januari omlaag. Een gemeente mag er vanaf dan nog maar maximaal 48,73 euro voor rekenen.

Ook het maximumtarief van de Nederlandse identiteitskaart daalt, als de aanvrager ouder is dan 14 jaar. Volgend jaar is het maximumtarief 40,05 euro. Nu is dat 43,89 euro.

Het jeugdtarief (kinderen tot 13 jaar) voor een ID-kaart stijgt overigens: nu is het maximumtarief 9,22 euro en vanaf 1 januari 30 euro. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag gezegd.

Het jeugdtarief wordt verhoogd omdat veel meer jongeren deze zogenoemde jeugd-NIK aanvragen dan bij de invoering was voorzien. Omdat de kinderbijschrijvingen in het paspoort van de ouders met ingang van 26 juni volgend jaar niet meer geldig zijn, wordt verwacht dat veel ouders voor 1 januari een identiteitskaart voor hun kinderen zullen aanvragen.

Het ministerie houdt rekening met een toeloop van extra aanvragen voor een identiteitskaart voor het jeugdtarief in de maanden november en december. Het ministerie waarschuwt ervoor dat dit kan leiden tot (mogelijk) langere levertijden.

Mariko Peters van GroenLinks is verbaasd over de verhoging van de kosten voor de ID-kaart voor kinderen: ''Nu maakt de minister van de ID-kaart een melkkoe. Van gratis naar gruwelijk duur'', moppert ze.