AMSTERDAM - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag 3,7 procent lager gesloten op 296,19 punten. De daling werd veroorzaakt door onrust door het plan van de Griekse premier Papandreou de uitkomsten van de EU-top in een referendum aan de bevolking voor te leggen.

Ook andere Europese aandelenbeurzen leden dinsdag zware verliezen door de ontstane onrust. Banken en verzekeraars kregen de hardste klappen vanwege hun blootstelling aan zwakke eurolanden.

Ook de aandelenbeurzen in New York gingen flink onderuit. De MidKap-index leverde 4 procent in tot 466,65 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs ging het nog slechter af, omdat vooral Duitse en Franse banken aanzienlijke hoeveelheden Griekse bezittingen hebben. De DAX verloor 5 procent, de CAC 40 ging 5,4 procent omlaag. Voor de FTSE in Londen bleef de schade, 2,2 procent, relatief beperkt.

Dow Jones

Ruim een half uur voor het slot stond de Dow Jones-index 2,2 procent lager op 11.698,03 punten. De S&P 500-index moest 2,4 procent terug tot 1223,02 punten en de Nasdaq verloor 2,6 procent tot 2615,55 punten.

''Het plan van Papandreou kwam als een volslagen verrassing. Het is onnodig en wellicht een puur binnenlands politiek spel'', aldus een handelaar in New York.

ING (min 14,4 procent) was de sterkste daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen, gevolgd door Aegon (min 9,5 procent). In het buitenland werden Commerzbank, Deutsche Bank, BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale afgestraft met verliezen tussen 8 en 16,2 procent.

Referendum

De voortslepende schuldencrisis in de eurozone kwam weer boven aan de agenda te staan nadat de Griekse premier George Papandreou maandag liet weten dat de regering een referendum zal houden over het jongste Europese financiële hulppakket aan het land.

De regering wil van de kiezers horen of ze het noodpakket steunen of niet.

Volgens de minister van Financiën Evangelos Venizelos zal het referendum pas worden gehouden als alle details van het akkoord van de EU-top zijn uitgewerkt. Dat zal volgens hem niet eerder zijn dan begin 2012.

Andere dalers

Andere sterke dalers waren onder meer TNT Express (min 9,2 procent) en de staalbedrijven ArcelorMittal (min 6 procent) en Aperam (min 7,3 procent).

Geen enkel fonds in de AEX of de MidKap wist winst te boeken. Shell en Unilever deden het relatief nog het best met verliezen van minder dan 1 procent. Shell daalde 0,94 procent ondanks een flinke daling van de olieprijzen. Brentolie werd 2,2 procent goedkoper tot 107,20 dollar per vat, ruwe Amerikaanse olie werd 3 procent goedkoper en werd voor 90,48 dollar per vat verhandeld.

Unilever (min 0,8 procent) komt donderdag met een handelsbericht over het derde kwartaal. Analisten rekenen op een omzetgroei van 5,2 procent tot 12,1 miljard euro.

De euro ging ook hard onderuit door het plan van Papandreou. De munt was 1,3686 dollar waard in vergelijking met 1,3925 bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Details

''Na de euforie vorige week over de Europese plannen om de schuldencrisis te bestrijden, overheersen nu de zorgen over het ontbreken van details'', stelde analist Lemer Salah van SNS Securities.

"Daar is nog geen overeenstemming over tussen de belanghebbenden en ook het Griekse parlement kampt nog met problemen.''

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland