ZOETERMEER - De cao-onderhandelingen in de publieke sector zijn op vele fronten vastgelopen.

 En op al die fronten wordt deze week verspreid over het hele land actiegevoerd door rijksambtenaren, door gemeenteambtenaren, door werknemers van sociale werkplaatsen en door welzijnswerkers. De eerste acties zijn dinsdag in Assen en in Utrecht.

In Assen worden dinsdag 3000 werknemers van sociale werkplaatsen uit de drie noordelijke provincies verwacht. De sociale werkvoorziening staat zwaar onder druk door de plannen van het kabinet en er dreigen op termijn 70.000 van de 100.000 plaatsen te verdwijnen.

Daartegen is al diverse malen actiegevoerd. Dit keer gaat het om de cao en behoud van koopkracht. Later in de maand zijn er regionale acties in Rijswijk (3 november), Tilburg (8 november) en Arnhem (10 november)

Utrecht

In Utrecht zijn dinsdag twee protestbijeenkomsten. Abvakabo FNV heeft de rijksambtenaren opgeroepen dinsdag het werk neer te leggen en van 12.00 tot 14.30 naar Utrecht te komen om een goede cao te eisen. De bond wil koopkrachtbehoud en een werkgelegenheidsgarantie.

Maar het kabinet wil de ambtenaren 2 jaar op de nullijn houden, wat betekent dat zij er in koopkracht op achteruitgaan, en het wil het ambtenarenapparaat inkrimpen. Massaal wordt de actie in Utrecht niet.

De FNV-bond verwacht ongeveer 1000 mensen. CNV Publieke Zaak steunt de stakingsoproep niet en zoekt naar alternatieve middelen om aandacht voor de problemen te krijgen.

Elders in de stad voeren dinsdag welzijnswerkers actie voor een nieuwe cao waarin de koopkracht op peil blijft. De bonden hebben de welzijnswerkers opgeroepen ,,ijsvrij'' te nemen en op deze stakingsdag, al dan niet met schaatsen, naar de ijsbaan in Utrecht te komen.

Gemeenteambtenaren

Gemeenteambtenaren komen vanaf woensdag in actie. Die dag zijn er werkonderbrekingen van een paar uur in Den Haag, Rotterdam en Hilversum. Donderdag is het de beurt aan Breda, Leidschendam Voorburg en Eindhoven.

Volgende week volgen Nijmegen en Amsterdam. Het publiek zal niet veel van de acties merken, aldus de bonden. Het zijn maar korte acties en zij vallen deels in de lunchpauze.