AMSTERDAM - Het vruchtensapje Yagua Daily Detox Framboos & Groene Thee is lang niet zo zuiverend als de fabrikant beweert.

De 'frisfabriek' Yagua vervuilt door onzin en fabels te verspreiden over de reinigende werking van antioxidanten, stelt consumentenorganisatie Foodwatch.

Het drankje heeft volgens de fabrikant een 'zuiverende werking' die te danken is aan antioxidanten in ingrediënten. Wetenschappers hebben dergelijke claims over antioxidanten volgens Foodwatch al lang weerlegd.

"Voor zuivering hebben mensen een lever nodig, geen frisdrank", zegt Bart van Opzeeland van Foodwatch.

Claims

Ook claims dat je door het drankje een slank lichaam en een goede gezondheid krijgt zijn volgens de voedselwaakhond wetenschappelijk onvoldoende onderbouwd. "Yagua wakkert bij klanten de hoop aan dat je met onzin uit een flesje minder gezond kunt eten en toch in vorm kunt blijven. Wie dat gelooft is 1034 euro per jaar lichter en 450 zinloze calorieën per dag zwaarder."

Yagua laat in een eerste reactie weten 'erg geschrokken' te zijn door de bevindingen van Foodwatch. "Het is enorm suggestief en veel zaken worden uit hun verband getrokken", zegt een woordvoerder. Inhoudelijk wilde hij verder nog niets zeggen. "Wij moeten ons even bezinnen op de manier zoals dit is gegaan."

Foodwatch neemt vaker producten onder de loep. De organisatie richt zich vooral op misleidende reclame en ongefundeerde gezondheidsclaims. Ook wordt ieder jaar het Gouden Windei uitgereikt voor het meest misleidende product.