AMSTERDAM - De bouw van de tweede kerncentrale in Borssele komt mogelijk niet van de grond.

Door de lage energieprijzen twijfelt het Zeeuwse energiebedrijf Delta of de miljardeninvestering voor de centrale wel gaat renderen. Dat zegt topman Peter Boerma in het Financieele Dagblad van maandag. Hij pleit daarom voor een CO2-toeslag.

De bouw van een tweede kerncentrale kost ongeveer 4,5 miljard euro, het aanvragen van de vergunning 220 miljoen euro. Delta heeft voor de investering partners nodig. Die blijven volgens topman Boerma weg omdat de energieprijs laag staat en dat mogelijk in de toekomst ook blijft.

Een toeslag op de uitstoot van CO2 zou de prijs van energie verhogen. Volgens de topman moet de maatregel Europees ingevoerd worden. "Zo creëer je zekerheid dat er wordt geïnvesteerd in nieuwe opwekcapaciteit", zegt Boerma.

Door de taks zou kernenergie relatief goedkoper worden dan energie uit kolen of gas. Bij het kernsplitsingsproces komt namelijk geen CO2 vrij, bij het productieproces van de grondstoffen overigens wel.

In afwachting van gewillige partners start Delta al wel het aanvraagproces voor de vergunning, zodat het huidige kabinet hierover kan beslissen. Het kabinet Rutte heeft zich voor kernenergie uitgesproken.