HOOFDDORP - TNT Express heeft een moeizaam kwartaal achter de rug. De omzet groeide slechts marginaal, terwijl de operationele winst duidelijk lager uitkwam dan een jaar eerder.

Om de moeilijke marktomstandigheden te bestrijden, zoekt het bedrijf naar nieuwe kostenbesparingen, zo maakte de pakketbezorger maandag bekend.

De totale omzet van TNT Express kwam in het derde kwartaal met 1,777 miljard euro 1,3 procent hoger uit dan een jaar eerder.

In Europa stabiliseerden de opbrengsten, terwijl in Azië een toename van 9 procent werd gerealiseerd. De omzet op de Latijns-Amerikaanse markt viel echter aanmerkelijk terug.

De operationele winst zakte met 13,5 procent tot 32 miljoen euro. Van de grote markten was alleen de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika winstgevend. In Azië werd een verlies van 8 miljoen euro geïncasseerd, tegen een winst van 7 miljoen euro een jaar eerder. Het verlies op de Amerikaanse markten liep met 21 miljoen euro op tot 30 miljoen euro.

Nieuwe maatregelen

Het bedrijf gaf in een toelichting aan te zoeken naar nieuwe maatregelen om de bedrijfsvoering te verbeteren. Daarbij wordt onder meer gekeken naar een aanzienlijke flexibilisering van het vervoer tussen Azië en Europa.

TNT voerde afgelopen kwartaal het eerste deel van een bezuinigingsprogramma uit, waardoor dit jaar naar verwachting 20 miljoen euro wordt bespaard.

TNT waarschuwde eerder deze maand al dat de resultaten in het derde kwartaal tegenvielen. Het bedrijf verlaagde daarbij de doelstellingen voor dit jaar. Door de zwakke ontwikkeling van de economie kiezen veel klanten van TNT voor goedkopere oplossingen, zoals vervoer over de weg in plaats van door de lucht, en valt het vervoer uit Azië tegen.

Ommekeer

Daarnaast kampt TNT nog altijd met problemen in Brazilië. De mislukte integratie van twee bedrijven kostte het expressbedrijf in dat land veel klanten en omzet. Een nieuw managementteam moet die situatie verbeteren. TNT gaf maandag aan nog steeds te mikken op een ommekeer op de Braziliaanse markt in de tweede helft van volgend jaar.

TNT Express werd eerder dit jaar afgescheiden van het postbedrijf, dat nu door het leven gaat als PostNL.