MOSKOU - Rusland zou dit jaar nog lid kunnen worden van de Wereld Handelsorganisatie WTO.

De problemen met WTO-lid Georgië, dat de Russische toetreding jarenlang verhinderde, zouden op zeer korte termijn kunnen worden opgelost.

Dat bleek zondag bij gesprekken tussen de Russische president Dmitri Medvedev en zijn Zwitserse ambtgenote Micheline Calmy-Rey, die bemiddelde tussen Rusland en Georgië.

Na afloop van de gesprekken zei de economisch adviseur van Medvedev dat het geschil met Georgië ''binnen enkele uren'' opgelost kan worden. Calmy-Rey liet weten te hopen dat Rusland nog dit jaar tot de WTO zou kunnen toetreden.

Opener

De Russische economie maakt zo'n 2,8 procent uit van de wereldeconomie. Het WTO-lidmaatschap zou Rusland opener kunnen maken en meer buitenlandse investeerders naar het land kunnen trekken.

Ruslands kleine zuiderbuur Georgië heeft de toetreding jarenlang met een veto tegengehouden, onder meer als gevolg van een conflict over de status van enkele afvallige Georgische republieken, waarover de twee landen in 2008 kortstondig slaags raakten.

Sceptisch

Economen zijn sceptisch over de toetredingsdatum van Rusland. Een WTO-conferentie zou, als alle obstakels uit de weg zijn geruimd, op 15 december Rusland als lid kunnen verwelkomen.

Maar omdat er in Rusland begin december parlementsverkiezingen worden gehouden, zou de bekrachtiging van de toetreding kunnen worden vooruitgeschoven tot 2012, tot na de installatie van een nieuw parlement.