Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
bank

'G20 wil bankensector aanpakken'

BERLIJN - De 20 belangrijke industrielanden die komende week bijeenkomen, willen de financiële sector strenge hervormingen opleggen. Dat blijkt volgens het blad Der Spiegel uit het ontwerp van de slotverklaring van de G20-bijeenkomst, die naar het blad zou zijn uitgelekt.
Door ANP

De G20 wil dat banken nog een aanzienlijk groter eigen kapitaal eropna houden dan op dit moment verplicht is. Daarnaast zouden zeer hoge bonussen tot het verleden moeten gaan behoren, onder meer om het aangaan van grote risico's door managers te beperken.

Ook zou geen enkele bank 'too big to fail', te groot om failliet te gaan, moeten zijn. Belastingbetalers zouden ten slotte niet hoeven op te draaien voor een faillissement van een bank.

Transparanter

Volgens der Spiegel wil de G20 het toezicht op de financiële sector verscherpen en voor een aantal zaken nieuwe internationale regels opstellen. Verder zou ook de handel in ingewikkelde financiële producten, zoals derivaten, aan banden worden gelegd.

Daarnaast willen de regeringsleiders ook de handel in grondstoffen transparanter maken om speculatie op onder meer voedselprijzen tegen te gaan.


Lees meer over:

G20bankensector

Aanbevolen artikelen