Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
qantas

Qantas tot zeker maandag aan de grond

SYDNEY - De vliegtuigen van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas blijven nog zeker tot maandagmiddag (plaatselijke tijd) aan de grond. Dat meldde de maatschappij zondag.
Door ANP

De arbitragecommissie Fair Works Australia, die op last van de overheid zich over deze zaak heeft gebogen, heeft tot nu toe geen oplossing voor het conflict tussen de directie van Qantas en de vakbonden gevonden.

Zaterdag besloot de directie van Qantas alle vliegtuigen van de maatschappij aan de grond te houden om op deze manier een doorbraak te forceren in een langlopend conflict met de vakbonden over lonen en arbeidsvoorwaarden.

Qantas' besluit kost de Australische economie "tientallen miljoenen dollars per uur'', zei een advocaat van de overheid zaterdag tegen de arbitragecommissie. Vakbonden noemden de actie "pure chantage''. Tienduizenden passagiers zijn intussen gestrand.

Zeldzaam

De beslissing van de directie van Qantas om alle vliegtuigen aan de grond te houden om op deze manier de vakbonden onder druk te zetten, is een "zeldzame stap''. Dat zei FNV-bestuurder Jan van den Brink, die namens het grondpersoneel de onderhandelingen voert met KLM.

Volgens Van den Brink is iets dergelijks in de Nederlandse geschiedenis "heel sporadisch'' voorgekomen, maar is het in de luchtvaart naar zijn weten nooit toegepast. "Het brengt het bedrijf veel schade toe, financieel en ook wat betreft de reputatie.'' Qantas bespaart wat kosten omdat het bedrijf het personeel niet uitbetaalt. Maar die besparing is klein, denkt Van den Brink.

De stap van Qantas "zet het conflict op scherp'', aldus de FNV-bestuurder, die de zaak alleen uit het Nederlandse nieuws kent. "Daar zullen ze snel iets aan moeten doen.''


Lees meer over:

qantas

Aanbevolen artikelen