AMSTERDAM - Er komt een onderzoek naar de blunder van Duitse boekhouders bij de genationaliseerde bank Hypo Real Estate (HRE).

Dat schrijft The Financial Times Deutschland zondag.

Zaterdag bleek dat de Duitse staatsschuld 55,5 miljard euro lager is dan werd gedacht. De blunder werd ontdekt na correctie van een rekenfout in de balans van een onderdeel van HRE. Het gaat om een fout in de boeken van FMS Wertmanagement. Dat is de zogenaamde 'bad bank' waarin de slechte investeringen van HRE zijn ondergebracht.

De fout ontstond volgens het ministerie van Financiën doordat bedragen per abuis twee keer zijn ingevoerd. Hoe dat precies kon gebeuren, wordt nu uitgezocht door een financiële commissie.

Gevolgen

Hans Michelbach, de financiële specialist van de CDU-fractie in de Duitse Bondsdag, vindt dat de blunder niet zonder gevolgen kan blijven. De CDU’er wil dat de verantwoordelijken ontslagen moeten worden.

De Sociaaldemocratische oppositie (SPD) vindt dat minister van Financiën Wolfgang Schaüble verantwoordelijk is. SPD’er Thomas Opperman noemt de fout "onverantwoordelijk" en zegt dat het de indruk geeft dat het Duitse ministerie van Financiën niet goed beheerd wordt.