Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
europa euro logo schuldencrisis

'Eurocrisis nog niet voorbij'

BERLIJN - De Europese schuldencrisis is nog niet voorbij. Dat zegt scheidend president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank in een vraaggesprek met de Duitse krant Bild am Sonntag.
Door ANP

Zondag is de laatste dag van de 8 jaar dat Trichet aan het hoofd stond van de ECB. Maandag wordt hij opgevolgd door de Italiaan Mario Draghi.

"De crisis heeft de zwakte van de ontwikkelde economieën blootgelegd'', aldus Trichet. Hij pleitte er nogmaals voor dat de betrokken landen hun staatsschulden verkleinen en alle gemaakte afspraken nakomen.

Trichet zei dat de afspraken die op de top zijn gemaakt "met grote precisie en snelheid'' moeten worden uitgevoerd.Het is "tijd voor actie'' en de centrale bank zal nauwlettend toezien op de voortgang die de regeringen boeken bij het op orde brengen van hun overheidsfinanciën, aldus Trichet.

Regels

Trichet zegt dat hij er wel vertrouwen in heeft dat de politieke leiders in de landen waar met de euro wordt betaald, erin zullen slagen de financiële stabiliteit te herstellen. Daarvoor moeten volgens hem wel de regels van het stabiliteitspact, bedoeld om de waardevastheid van de euro te waarborgen, beter worden nageleefd.

Aanbevolen artikelen