BERLIJN - De Duitse staatsschuld is 55,5 miljard euro lager dan werd gedacht. Dat blijkt na correctie voor een rekenfout die is ontdekt in de balans van een onderdeel van de genationaliseerde bank Hypo Real Estate (HRE), zo heeft het Duitse ministerie van Financiën zaterdag meegedeeld.

Boekhouders blijken zich zowel dit jaar als vorig jaar te hebben vergist bij het opmaken van de balans bij de zogenoemde 'bad bank' waarin de slechte investeringen van HRE zijn ondergebracht. Die draagt nu, in plaats van 216,5 miljard euro, nog 'slechts' 161 miljard euro bij aan de Duitse staatsschuld.

"Blijkbaar kwam het doordat bedragen per abuis twee keer zijn ingevoerd'', zei een woordvoerder van het ministerie. Hoe dat precies kon gebeuren, wordt nog uitgezocht. Hoewel de rekenmeesters van de Duitse overheid er door de blunder gekleurd opstaan, liet het departement van minister Wolfgang Schäuble weten verguld te zijn met de miljardenmeevaller.

Onverantwoordelijk

De sociaaldemocratische oppositie is kritisch. "Dit is geen bedrag dat een zuinige huisvrouw in een koekblik stopt en vervolgens vergeet'', zei oppositieleider Thomas Oppermann. Hij noemde het "totaal onverantwoordelijk'' dat zo'n som geld over het hoofd kon worden gezien.

Het bedrag van 55,5 miljard euro is ongeveer twee keer zo groot als het totale Duitse overheidstekort dit jaar. Het komt neer op ruim een kwart van de extra bijdrage die Duitsland volgens de afspraken van afgelopen week levert aan het Europese noodfonds voor eurolanden die onder hun schuldenlast dreigen te bezwijken.